Samarucs València és un club esportiu on gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i heterosexuals podem practicar esport en un entorn de tolerància i de no discriminació. També estem oberts a totes les persones que vulguen vindre a fer esport amb nosaltres.

Actualment estan en actiu les seccions de natació, voleibol, muntanyisme i futbol. Amb la participació dels socis i les sòcies es pretén ampliar les seccions i també realitzar altres activitats lúdiques, com ara visites culturals o gastronòmiques.«Sóc trans, no tinc cap malaltia»

24.10.16

El 22 d’octubre s’ha celebrat el dia mundial a favor de la despatologització trans

El 22 d’octubre s’ha celebrat el dia mundial a favor de la despatologització trans


En la concentració que es va fer el dissabte 22 a les 19,30h per a donar suport a aquesta reivindicació participaren col·lectius i entitats com ara Lambda, Fundació Daniela de lluita contra la discriminació d’infants transsexuals i transgènere, Associació de Mares i Pares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals (AMPGIL), etc. L’acte va tindre lloc a la plaça del Mercat, on va ser ajusticiada al segle XV Margarida Borràs, dona transsexual.

Què és això de la despatologització trans? Per què encara cal defensar que aquest fenomen no és una patologia, una malaltia? Per a explicar-ho, us contem una historieta, gens divertida, de decisions mèdiques desafortunades.


La descripció del fenomen

A principi dels anys 80 l’estatunidenca Associació Psiquiàtrica Americana (APA) va incloure en el seu Manual diagnòstic i estadístic de malalties mentals (DSM en les sigles en anglés) un trastorn mental que va denominar «trastorn de la identitat de gènere, TIG» (o «trastorn de la identitat sexual» en la versió que va arribar a Espanya) per a descriure les persones que manifesten pertànyer al sexe oposat al qual han sigut assignades en nàixer o que decididament volen modificar les característiques morfològiques sexuals per a adequar-les al sexe oposat al qual se les ha assignat en nàixer. Convé afegir que el transvestisme també va ser classificat com un trastorn mental per l’APA.

Més avant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’hi va afegir i va incorporar a la seua Classificació Internacional de Malalties (CIM) el trastorn de la identitat de gènere o transsexualitat i el transvestisme com patologies mentals en la secció de trastorns sexuals.

Quina conseqüència ha tingut aquesta classificació? Durant més de 30 anys, les persones trans han sigut tractades com pacients psiquiàtrics i han hagut de visitar una unitat psiquiàtrica per tal que se’ls diagnostique documentalment un trastorn de la identitat de gènere.

Després d’aquest diagnòstic poden ser candidates a rebre tractaments hormonals o quirúrgics de modificació de les característiques sexuals (aquest diagnòstic, de fet, ha arribat a interpretar-se quasi com una espècie de consentiment informat per a rebre tractaments hormonals i quirúrgics i una assegurança mèdica que evita demandes posteriors).

Com que l’OMS tan sols oferix les pautes diagnòstiques del trastorn però no descriu les necessitats mèdiques d’aquestes persones, hi ha països on queden exposades a tractaments clandestins i/o experimentals.

En l’actualitat s’està revisant la classificació i la definició de les malalties mentals. Al front del grup de treball sobre el TIG se troben els doctors Zucker (director del grup) i Blanchard, entre altres. Aquests psiquiatres són coneguts per fer servir «teràpies reparatives de reconducció» amb homosexuals i transsexuals i estan vinculats amb clíniques que intervenen persones intersexuals, és a dir, que han desenvolupat de manera natural característiques físiques sexuals pròpies tant d’homes com de dones. Aquestes intervencions es fan generalment quan encara són nadons i se li assigna arbitràriament un gènere sense saber amb quin gènere s’identificarà en el futur.

Zucker i Blanchard proposen, com és obvi, no sols mantindre el TIG en la classificació de malalties mentals, sinó ampliar-ne la descripció als infants que presenten comportaments de gènere no-normatius i aplicar-los teràpies de readaptació al rol d’origen (és a dir, que es comporten segons el gènere que se’ls va assignar en el moment de nàixer i no com realment se senten).

Tant el moviment trans estatunidenc com la Xarxa Internacional por la Despatologització de les Identitats Trans han fet una crida demanant que s’expulse aquests metges del grup que revisa el DSM.


I ara s’hi afig la transfòbia

A la situació trans, actualment, s’ha afegit un altre aspecte (gens casual): la transfòbia, l’aversió a les persones trans. Amb aquesta actitud es pretén invisibilitzar la violència social que s’exercix sobre qui no s’adequa a les normes de gènere.

No s’ha d’oblidar que el problema no és la manifestació de la identitat de gènere pròpia (independent de l’assignació a un gènere o un altre en el moment de nàixer) sinó la reacció social davant d’aquesta manifestació.

Convertir la transsexualitat en un «trastorn de la identitat sexual» és un gravíssim exercici de control i normalització. El tractament d’aquest trastorn a Espanya, per exemple, va associat a la consulta psiquiàtrica que pot incloure teràpies de grup i familiars i tot tipus de processos denigrants que vulneren els drets d’aquests persones. S’ha de passar per la unitat de psiquiatria fins i tot per al canvi de nom en la documentació.


Manifest per la despatologització trans

El Club Esporti LGTB+ Samarucs València s’adherix al següent manifest.

– Exigim la retirada de la transsexualitat dels manuals de classificació de malalties mentals (DSM i CIM).

– Reivindiquem el dret a canviar de nom i sexe en els documents oficials sense haver de passar per cap avaluació mèdica ni psicològica. I afegim que pensem, fermament, que l’estat no hauria de tindre cap competència sobre els nostres noms, els nostres cossos i les nostres identitats.

— Fem nostres les paraules del moviment feminista en la lluita pel dret a l’avortament i el dret al propi cos: reivindiquem el nostre dret a decidir lliurement si volem o no modificar els nostres cossos i poder dur a terme la nostra elecció sense impediments burocràtics, polítics ni econòmics, així como fora de qualsevol tipus de coerció mèdica. Volem que els sistemes sanitaris es posicionen davant del trastorn de la identitat sexual, reconeixent la transfòbia actual que sosté aquesta classificació, i replantegen el programa d’atenció sanitària a la transsexualitat fent de l’avaluació psiquiàtrica un pas innecessari i de l’acompanyament psicoterapèutic una opció voluntària.

– Exigim també el cessament de les operacions als nadons intersexuals.

– Denunciem l’extrema vulnerabilitat i les dificultats en l’accés al mercat laboral del col·lectiu trans. Exigim que es garantisca l’accés al món laboral i la posada en marxa de polítiques específiques per a acabar amb la marginació i la discriminació del nostre col·lectiu. Exigim, a més a més, condicions de salut i seguretat en el desenvolupament del treball sexual i la fi del setge policial a aquestes persones, així com del tràfic sexual.

– Aquesta situació de vulnerabilitat s’accentua en el cas de les persones trans immigrades, que arriben al nostre país fugint de situacions de violència extrema. Exigim la concessió immediata d’asil polític en aquests casos alhora que reivindiquem la plena equiparació de drets de les persones migrants. Denunciem els efectes de la política d’estrangeria actual sobre els sectors socialment més vulnerables.

– Així mateix diem ben fort que no som víctimes sinó éssers actius i amb capacitat de decisió sobre la nostra pròpia identitat, volem recordar també totes les agressions, assassinats i també els suïcidis de les persones trans a causa de la transfòbia. Senyalem el sistema com a culpable d’aquestes violències. El silenci és complicitat.

Acabem evidenciant l’extrema rigidesa amb què s’imposa el binomi home/dona, com a opció única i excloent, binomi que és construït i pot ser qüestionat. La nostra sola existència demostra la falsedat d’aquests pols oposats i senyala envers una realitat plural i diversa. Diversitat que, hui, dignifiquem.

Quan la medicina i l’estat ens definixen com persones trastornades posen en evidència que les nostres identitats, les nostres vides, trastornen el seu sistema. Per això diem que la malaltia no està en nosaltres sinó en el binarisme de gènere.

Anunciem que la Xarxa Internacional per la Despatologització de les Identitats Trans sorgix per a consolidar una coordinació mundial entorn d’un primer objectiu: la descatalogació de la transsexualitat del DSM. Un primer pas per a la diversitat, un primer colp a la transfòbia.


Por la diversitat dels nostres cossos i de les nostres identitats!

Per què la transsexualitat no és la malaltia, la malaltia és la transfòbia!

 

Agraïm Yolanda Gómez la cessió de la imatge que acompanya aquest text. 


Publicat el dilluns, 24 d'octubre de 2016

Comparteix:

actualitat de samarucs

No hi han entrades en aquesta seccióhistòric de notícies

28.06.19

SAMARUCS a la CV Ràdio València 94.5FM

Hui el Club Esportiu LGTB+ Samarucs València ha participat en el programa juntament Lambda, col·lect [+]26.05.19

COMISIÓ ESPORTIVA ORGULL LGTB+ #EsportAmbOrgull

COMISIÓ ESPORTIVA ORGULL LGTB+ [+]25.02.19

SAMARUCS s'adherix a la sol·licitud de DEPORTE Y DIVERSIDAD

DEPORTE Y DIVERSIDAD sol·licita a la Cambra Baixa protegisca la declaració institucional bloquejada [+]19.02.19

El C.E. LGTB+ SAMARUCS València se suma a la declaració de DyD

El dia contra la LGBTI-fòbia a l'esport, el C.E. LGTB+ SAMARUCS València se suma a la declaració de [+]24.10.18

Nova activitat REM

Primera eixida pròxim dissabte 3 de novembre [+]7.06.18

ORGULL SAMARUCS 2018 16-06-18

El Club Esportiu LGTB+ Samarucs València tornarà a eixir al carrer el pròxim el dissabte 16 de juny [+]5.12.17

Sopar de Nadal del Club Samarucs

Sopar de Nadal del Club Samarucs 15 de desembre [+]30.11.17

9-10 desembre JORNADES ESPORT LLIURE DE DISCRIMINACIÓ - TARONJA SPLASH

2a edició de les JORNADES ESPORT LLIURE DE DISCRIMINACIÓ i el Torneig TARONJA SPLASH: NADA CONTRA LA [+]9.10.17

Sopar d’inauguració de temporada 2017/2018

Per segon any, ens reunim a principi de temporada per a parlar de projectes i il·lusions [+]14.07.17

Proposta d'ADI al Senat espanyol

Els clubs LGTB sol·liciten al Senat incloure l'LGTBIfòbia en la llei contra la violència en l'esport [+]28.06.17

28 de juny: Dia Internacional de l'Orgull LGTBQ+

El nostre company José Canales ens envia, des de l'Índia, unes reflexions sobre el dia de l'Orgull [+]22.06.17

Samarucs en Superdeporte

Especial de Superdeporte dedicat a l'esport inclusiu en la setmana de l'Orgull de València [+]1.03.17

Concentració contra la transfòbia

L'associació Hazte Oir continua la seua campanya contra els drets LGTBI [+]11.02.17

La secció de vòlei guanya el Sagardovolley Vitòria-Gasteiz

El club Miaukatuz Kirol Kluba celebra per primera vegada aquest torneig LGTB a la capital basca [+]1.02.17

Premis Samarucs Daurats

El pròxim dissabte 18 de febrer es lliuraran per primera vegada els premis Samarucs Daurats [+]21.12.16

Contra els prejudicis: diversifica't

Pel teu respecte i el de la resta de persones, animem a fer conéixer el club al vostre entorn [+]29.11.16

Stage de natació per a sensibilitzar en la lluita contra el VIH

La secció de natació organitza les jornades «Taronja Splash - Vine a nadar contra el VIH» [+]28.11.16

Es continuen qüestionant els drets LGTBI

Sectors ultracatòlics repartixen fullets que qüestionen els drets del col·lectiu LGTBI [+]22.11.16

Recordatori de la petició contra l'LGTBfòbia

ADI continua arreplegant firmes en «change.org» amb el suport de Jesús Tomillero, primer àrbitre gai [+]17.10.16

Sopar i presentació de la temporada 2016-2017

La primera «presentació oficial de temporada» reunix més de 60 membres del club [+]10.10.16

Celebració del Nou d'Octubre

Una de bona: el CE Samarucs convidat a la recepció al palau de la Generalitat [+]3.10.16

Secció de tenis: pròxim objectiu

Unes quantes persones que practiquen tenis s'han posat fil a l'agulla i crearan nova secció [+]3.10.16

Samarucs se suma a la reivindicació del Govern valencià

Més d'un centenar d'entitats signen el manifest «Per un finançament just» [+]21.09.16

Èxit del Panteresports a Barcelona

Quasi trenta esportistes de Samarucs hi han pres part el cap de setmana 17/18 de setembre [+]16.09.16

«Dones que transformen el món»

Entrega de premis del XV certamen de narrativa breu «8 de març» [+]13.09.16

Orgull rural 2016 a Olocau

Jornada de visibilització LGTB en aquesta població del Camp de Túria [+]12.09.16

Jornades de reflexió de la junta directiva

La junta directiva es va reunir el cap de setmana 10 i 11 de setembre [+]24.06.16

Samarucs en «Superdeporte»

El periòdic «Superdeporte» publica un especial sobre l'esport LGTB en la setmana de l'Orgull [+]20.06.16

Samarucs a l'Orgull València 2016

Samarucs participa en la manifestació de l'Orgull amb una carrossa repartint LOVE [+]15.06.167.06.16

#lucetuscolores

ADI llança aquesta campanya per la diversitat afetivosexual i de gènere en el futbol [+]3.06.16

Denúncia contra Cañizares

Samarucs se suma a la iniciativa de Lambda de denunciar l'arquebisbe Cañizares [+]28.05.16

Campanya contra l'LGTBfòbia

Les administracions públiques valencianes s'impliquen en la lluita contra l'LGTBfòbia [+]18.05.16

Dia internacional contra l’LGTBfòbia

El Club Samarucs, convidat per l’Ajuntament, assistix a l’acte que es va fer a l’Ateneu Mercantil [+]10.03.16

Cicloturisme

XIII Marxa Cicloturista Juan Martinez Oliver [+]2.03.16

Programa definitiu Jocs Taronja 20016

Enllaç a la pàgina de Jocs Taronja on trobaràs el programa definitiu [+]5.12.15

Samarucs en la revista The Other

Reportatge sobre els Jocs Taronja i els ADI Games en la publicació digital The Other [+]3.12.15

Quota 2016

Obert el termini de pagament de la quota de Samarucs per a la temporada 2015-16 [+]12.11.15

Un pas més per la visibilitat trans

Els Zaragoza Hurricane, primer club de futbol americà espanyol amb un jugador trans [+]26.10.15

Halloween

El dissabte 31 d'octubre ens reunirem al Shine per a celebrar el Halloween [+]1.07.15

SAMARUCS València a L'ORGULL 2015 de VALÈNCIA

Entre les activitats exercides SAMARUCS València acudim al 1a hissada de la bandera LGTB+ [+]24.06.15

SAMARUCS en l'hissat de la bandera LGTBI+ el 26j a les 18:00

Nos complau poder anunciar que els col·lectius LGTBI+ de València hem sigut invitats a l'acte històr [+]9.06.15

Mor Pedro Zerolo

Comunicat de condol [+]9.06.15

#SSP Samarucs Sporty Party - Festa prèvia a l’Orgull 2015

Samarucs calfa motors per a l’Orgull el 26 de juny, vespra de la manifestació, al Sundal [+]21.05.15

SAMARUCS a la 28ª Fira Alternativa de Valencia

Del 5 al 7 de juny, de 10 del mati a 23 hores. Del 5 al 7 de juny, de 10 a 23 hores. Entre el pont [+]14.05.15

17 de Maig dia internacional contra la transfòbia i l'homofobia. SAMARUCS e

Queremos recordarte que el próximo 17 de Mayo es el día internacional contra la transfobia y la homo [+]11.05.15

El 14 de maig PANTERES GROGUES li marcarà un gol a la lgtb-fobia a Camp Nou

El proxim 14 de Maig PANTERES GROGUES i el FUTBOL CLUB BARCELONA uniran esforços en una taula redona [+]5.05.15

II Festa d'Eurovisió a l'hotel Astoria

Arran de la bona acollida de l'any passat, Samarucs repetim la festa d'Eurovisió a l'Astoria [+]4.05.15

SAMARUCS gana dos ors, una plata i dos bronces en el PRAGUE RAINBOW SPRING

Nuestros compañeros de natación consiguieron su palmarés en 200m. y 50m. braza, 50 m. mariposa y los [+]28.04.15

SAMARUCS Natación en el PRAGUE RAINBOW SPRING FESTIVAL el 2 de Maig

Nuestros compañeros de Natación asistirán a la XVI edición del festival de primavera de Praga y comp [+]18.07.14

Concert d'Eliseo a Bunyol

El soci de Samarucs Eliseo Mira farà un concert a Bunyol l'1 d'agost [+]23.06.14

28 de juny: dia de l'orgull LGTB a València

Recorrerem el centre amb l'eslògan "Drets humans internacionals: LGTB lliures i iguals". [+]13.05.14

L'Agrupación Deportiva Ibérica (ADI) es reunix a València

Us adjuntem l'enllaç al bloc d'ADI perquè us informeu de com va anar l'XI assemblea d'ADI [+]13.05.14

17 de maig: dia contra l'homofòbia en l'esport

El pròxim dimecres 21 de maig es farà una taula redona sobre l'LGTBfòbia en l'esport [+]13.05.14

Orgull rural 2014 a Xera

Per segon any consecutiu, la reivindicació LGTB es trasllada a l'àmbit rural. [+]5.05.14

Festa Samarucs Eurovisió

Amb motiu de la reunió de l'Agrupación Deportiva Ibérica (ADI) a València els dies 9-11 de maig [+]4.04.14

Sopar de natació, habitual de dijous dia 4 d'abril

Vine a conèixer-nos a entrenar ia sopar, Piscina València d tots els dimarts i dijous de 21:15-22:15 [+]18.02.14

Día contra la homofobia al fultol 19 febrer

declarció ficial dels clubs ADI [+]14.02.14

ja està llest el cartell de tots els tornejos IBERICOS

La agrupacion ADI a la qual pertanyem i que reuneix els clubs d'Espanya Portugal i Andorra associats [+]13.02.14

Maletí promocional de Samarucs

Conté pancartes i fullets informatius i quan s'obri es convertix en una taula amb cadires [+]13.02.14

19 de febrer, Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol

Dos torneigs, a València i Alaquàs, reivindicaran el final de les actituds homòfobes en el futbol [+]13.02.14

Comunicat de premsa de l'Agrupació Deportiva Ibèrica

Sobre les polèmiques declaracions del patinador Javier Fernández [+]24.06.13

Cap de setmana de l'Orgull

Actes de visibilitat a la ciutat de València, la manifestació de l’Orgull LGTB 2013 amb el lema “Jov [+]25.05.13

Orgull Rural 2013 - Torrella de la Costera

Samarucs participarà en la festa de l'Orgull Rural que s'organitza a Torrella el pròxim 15 de juny [+]20.11.12

Sergio Montal i Pep Sales mostren

Sergio Montal (nostre dissenyador gràfic) i Pep Sales (nostre relacions amb mitjans) ens mostren una [+]5.11.12

Loteria de Nadal

Juguem, com sempre, el 39275 [+]30.09.12

ACTUALITZAT Curiositats de la història de València - dissabte 27 d'octubre

Passeig urbà per València amb sopar. Data límit d'inscripció, dimarts 23 d'octubre [+]10.07.12

Vine a jugar a futbol amb nosaltres

La secció de fútbol espera que t'acostes a jugar [+]29.06.12

Moncofaorgull

MONCOFAORGULL es celebra el 7 de juliol cap de setmana, apartamens a 12€ persona i nit vine [+]22.06.12

OSANADU amb Samarucs

OSANADU acompañará a Samarucs en la manifestación del orgullo patin en pie [+]20.06.12

La força dels somnis. 25 anys Lambda!

Fem possible l'exposició La força dels somnis. 25 anys Lambda! Aportacions des de 2 euros [+]


ADI AGRUPACIÓN DEPORTIVA IBÉRICA LGTB
CLUB ASSOCIAT A
AGRUPACIÓN DEPORTIVA
IBÉRICA lgtb
MIAUKATUZ VITORIA-GASTEIZ
GEHITU
MADRID TITANES RUGBY
PANTERES GROGUES
GMADRID SPORTS
HALEGATOS
MADPOINT
ELAIOS
CHRYSALLIS
BJWHF
CIERZO
DEPORTE Y DIVERSIDAD